Interview over Chimaera
Je vierde boek is een thriller met de titel Chimaera. Wat betekent dat?
Xenia: Chimaera heeft verschillende betekenissen. In de Griekse mythologie is het een vuurspuwend schepsel met drie koppen; een leeuwenkop, in de nek een geitenkop en als staart de kop van een slang. In de genetica zijn het organismen met erfelijke informatie over verschillende individuen. En dan is het nog de populaire aanduiding voor een niet-bestaande, denkbeeldige verschijning, een waanbeeld dus.
En om welke versie gaat het hier?
Xenia: De eerste betekenis is uitgesloten omdat de thriller in het hier en nu speelt. Meer verraad ik niet.
Waar gaat het boek over?
Xenia: De succesvolle tv-producent Alex van Veld, binnenkort Annes ex, wordt op brute wijze vermoord. Natuurlijk komt Anne meteen in het vizier van de rechercheurs. Ze heeft geen alibi en tegelijk wel een paar motieven. Anne is ongelukkig, woedend en ook verdrietig over de plotselinge dood van de man die haar ijskoud voor een ander heeft ingeruild en neemt daarom een privédetective in de arm, Bart Kroon. Samen met Bart wil ze uitzoeken wie Alex’ dood op zijn geweten heeft. Tijdens hun speurtocht verandert alles geleidelijk. Anne wordt niet alleen zelf bedreigd, maar ontdekt ook steeds meer merkwaardige dingen en geheimen over het leven van haar man. Maar kennelijk is hij niet de enige met twee gezichten.
Waarom na twee chicklits en een roman over ‘loslaten’ nu een thriller?
Xenia: Ik wilde iets anders schrijven. Daar komt nog bij dat ik gek ben op detectives. Of het nu Peter James is, Stieg Larsson, Saskia Noort, Simone van der Vlugt, Esther Verhoef, Jussi Adler-Olsen of Ingrid Noll is, ik verslind ze allemaal en Tatort op zondagavond sla ik bijna nooit over. Het genre staat dus dicht bij me. Toevallig las ik in de krant over een overval op een warenhuis. Als verdachte werd een eeneiige tweeling gearresteerd. Het bewijsmateriaal was op grond van hun DNA onweerlegbaar, want het DNA van eeneiige tweelingen is inderdaad identiek. Ze wisten dat een van de twee de overval gepleegd moest hebben, maar konden helaas niet bewijzen wie precies de boosdoener was. Ze werden vrijgesproken. Dat vond ik zo fascinerend dat ik me in de materie heb verdiept en bij Chimaera uitkwam.
Wat is leuker om te schrijven: chicklit of een thriller?
Xenia: Allebei op zijn tijd. Mijn volgende boek wordt weer een thriller. Ik heb de plot al vrij ver uitgewerkt en vanaf mei ga ik waarschijnlijk weer schrijven. Maar wie weet schrijf ik daarna weer een chicklit. Ook daarvoor heb ik al een paar ideeën opgeschreven.
Met ruim 300 bladzijden is Chimaera een flinke pil. Wanneer heb je die geschreven?
Xenia: Ik had het geluk dat ik vorig jaar steeds naar mijn huis in Spanje kon rijden om daar drie tot vier weken te schrijven. Daar kon ik me veel beter op de inhoud concentreren en had ik ook de tijd om nauwkeurig research te doen. Daarom heb ik Chimaera met nog meer plezier geschreven.
Waarom zouden we dit boek moeten kopen?
Xenia: Voor iedereen die van ‘spannende’ boeken, dus detectives en thrillers houdt, is het een aanrader. Spanning samen met een portie sex en een zich ontwikkelnde relatie. Een antaal mensen die het manuscript gelezen hebben wisten echt heel lang niet wie de moordenaar was. Iedereen die het tot nu toe heeft gelezen, vond het spannend en goed geschreven. Dat is toch reden genoeg, of niet?